رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان در نشست ویژه شورای امنیت این سازمان در مورد افغانستان، جامعه بینالمللی را به اجماع در میان خود و گفتگوی بیشتر با حکومت طالبان در کابل تشویق کرد.
به گزارش انصار، خانم اوتونبایوا با استقبال از یک ارزیابی که اخیرا توسط فریدون سینیور اوغلی، فرستاده مستقل دبیرکل سازمان ملل انجام شده، گفت: «من معتقدم رویکرد آینده ما در مورد افغانستان باید توسط دو عامل هدایت شود. اول، اجماع بینالمللی پایدار در مورد افغانستان. دوم، استفاده بیشتر از تمایل مقامات حاکم (حکومت طالبان) برای گفتگو با جامعه بینالمللی. گفتگو مشروعیت نمیبخشد. از آن میتوان برای ابراز عدم تایید و در عین حال تشویق به تغییر استفاده کرد. باید تعامل مستقیم بیشتری با مقامات حاکم، از جمله کابل، وجود داشته باشد.»
ارزیابی انجامشده توسط فریدون سینیور اوغلی بر اساس قطعنامه ۲۶۷۹ سال ۲۰۲۳ شورای امنیت تهیه شده و در اوایل ماه نومبر آنتونیو گوترش این گزارش را به شورای امنیت تحویل داده است.
در بخشی از این گزارش به «عادیسازی» روابط با حکومت طالبان پرداخته شده است و گفته شده که با «انجام تعهدات بینالمللی و ایجاد حکومت فراگیر و گفتگوی بینالافغانی، حرکت به سوی وضعیت نهایی عادیسازی کامل و ادغام افغانستان در نظام بینالمللی امکان پذیر میشود.»
در سخنرانی امروز، خانم اوتونبایوا همچنین به ادامه نگرانیهای کشورهای همسایه افغانستان اشاره کرد و گفت: «کشورهای منطقه به شدت نگران تهدیدات احتمالی بیشتر از داخل افغانستان هستند. به ویژه، پاکستان متقاعد شده است که مقامات حاکم در این کشور برای مهار تحریک طالبان پاکستان، که مسئولیت حملات تروریستی بزرگ اخیر در پاکستان را بر عهده گرفتهاند، کم کاری کردهاند.»
او افزود: «این سیاست و دلایل آن منجر به بدتر شدن روابط دو کشور شده است. ضروری است که هر دو طرف اقداماتی را برای جلوگیری از وخامت بیشتر اتخاذ کنند. من این پیام را هم به کابل و هم به اسلام آباد رساندهام.»
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان همچنین گفت که «تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران، سرکوب مخالفان سیاسی و آزادی بیان، فقدان نمایندگی معنیدار اقلیتها، قتلهای فراقانونی، دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه» از ویژگیهای کلیدی وضعیت حقوق بشر در افغانستان تحت کنترل طالبان است.
او افزود: «جامعه شیعه افغانستان همچنان در خطر آسیب بسیار قرار دارد. سه حمله اخیر علیه شیعهها منجر به کشته شدن ۳۹ نفر شد. مسئولیت تمامی این حملات را داعش خراسان بر عهده گرفت. سه حمله هدفمند دیگر بر روحانیون شیعه در هرات، نه تن از اعضای جامعه شیعه را کشت.»
او گفت که وضعیت بشری در افغانستان همچنان نگرانکننده است. «وارد زمستان دیگری میشویم که در آن بیش از ۲۰ میلیون نفر به کمک وابسته خواهند بود. با توجه به کاهش بودجه در سال جاری بسیاری از نیازمندان افغان نسبت به سال گذشته هم آسیبپذیرتر خواهند بود.»
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل از پاسخ «حرفهای» طالبان برای رسیدگی به وضعیت افغانهای بازگشتکننده از پاکستان تمجید کرد.
او گفت: «نزدیک به نیم میلیون افغان در آغاز زمستان بازگشتهاند. من از مرز دیدن کردم. مجموعهای از نهادهای بشردوستانه دائماً برای ارائه کمک در کنار طالبان عملا کار میکنند. مقامات طالبان هم با وجود کمبود منابع واکنش حرفهای داشتهاند.»
در این نشست شورای امنیت همچنین، شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان سخنرانی کرد و گزارش مفصلی از وضعیت حقوق بشر در افغانستان تحت کنترل طالبان ارائه کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29124